Over Streekcentrum de Wielewaal

de Wielewaal is al tientallen jaren een begrip in de regio. In 2014 is de Wielewaal uitgebreid gerenoveerd en is het huidige streekcentrum ontstaan.

Vanaf juli 2019 is de exploitatie van de horeca en zalen in handen van Maureen & Kevin met hun team.

Het primaire doel van het Streekcentrum is om als thuisbasis voor het rijke sociale en verenigingsleven van Scheerwolde, Wetering en omgeving. De Wielewaal is geen cafe of restaurant - Streekcentrum de Wielewaal is een gastvrije huiskamer voor de lokale bevolking en toeristen die de bijzondere regio bezoeken.

Nationaal Park De Weerribben, National Park de Wieden, maar ook Giethoorn en het pittoreske kanoparadijs Kalenberg liggen op wandel – vaar -fietsafstand. De Wielewaal is de ideale locatie om uw dagje uit te beginnen. Het horeca – en activiteitenaanbod sluit hier naadloos op aan.

Kopje koffie, feestje vieren, sport en theater – het kan allemaal bij de Wielewaal.

Binnenkijken? Dat kan! Gebruik de pijltjes om door het Streekcentrum te 'wandelen' en rond te kijken! Ook het terras is digitaal toegankelijk!

Naamgeving

Een Wielewaal is een beschermde zeldzame vogelsoort. Net als andere diersoorten die je in West Europa niet veel ziet, zoals de Lepelaar, Ooievaar en Otter, komen Wielewalen in de Weerribben regelmatig voor.

De Wielewaal komt terug in de kleuren en het logo van Streekcentrum de Wielewaal.

De wielewaal (Oriolus oriolus) is een zangvogel en de enige uit de familie van wielewalen en vijgvogels (Oriolidae) die in Nederland en België voorkomt. Het mannetje is een heldergeel gekleurde vogel met overwegend zwarte vleugels en staart. Het wijfje is eerder groengelig met donkere vleugels. De wielewaal wordt maximaal 25 cm groot. De vogel is, hoewel hij er opvallend uitziet, moeilijk te vinden omdat hij nogal schuw is en bij voorkeur in boomtoppen verblijft. Aan het begin van de broedtijd is de vogel wel vaak te horen. Zijn gezang klinkt als gejodel, een helder oh-fluuo-fih-fioe. Zowel zijn wetenschappelijke naam als de Nederlandse naam zijn klanknabootsingen van dit geluid.

Vóór 1950 was de wielewaal een vrij algemene bosvogel. Tussen de jaren 1960 en 2000 waren de aantallen wisselvallig. De watersnood in Zeeland en het rooien van hoogstamboomgaarden hadden een negatief effect. Eind jaren 1980 schatte men het aantal op circa 8500 broedvogels. Volgens SOVON daalde het broedvogelbestand in de periode 1990-2007. Rond 2007 broedden er nog ongeveer 4500 paar in Nederland. De wielewaal is in 2004 als kwetsbaar op de Nederlandse Rode Lijst gezet.

(bron: Wikipedia)